ARCHIV - akvária velká (nad 300 litrů)

Nápověda   Mapa   Statistika   Foto   Archiv   Seznam   |<   <<   >>   >|  
K prezentaci jsou přidána videa
9/671

nová zahrádka

Základní údaje
 
 
Údaje o prezentaci:  (archivovaná na přání autora)
Skupina v níž je akvárium zařazeno
ARCHIV akvária velká (nad 300 litrů)
Autor prezentace
kopec (id: 6708)
ID prezentace
4299
Prezentace založena
10.11.2008 tj. 3657 den
Poslední aktualizace
11.2.2015 22:53 (komentář autora)
Poslední aktualizace základních údajů
6.2.2015
Poslední aktualizace obrázků
6.2.2015
Poslední vložení videa
9.2.2015
Poslední aktualizace deníku
8.11.2010
Domovská stránka
neuvedena
Počet zobrazení
50938x, tj. 13.93 x/den
Základní parametry akvária:
Druh akvária
společenské akvárium
Typ akvária
sladkovodní - tropické
Rozměry akvária
standardní nádrž (200x55 cm, výška 50 cm)
Objem akvária
550 litrů
Osvětlení akvária
zářivky (0.3 W/litr)
Časová náročnost údržby (bez krmení)
3 hod/týden
Město umístění akvária
Nový Hrozenkov
Stát umístění akvária
CZ, kraj zlínský
Rybičky v akváriu:
Tetra červenoústá - Hemigrammus rhodostomus 2 ks
Parmička červenoocasá - Epalzeorhynchos bicolor 1 ks
Parmička černopruhá - Crossocheilus siamensis 6 ks darovány
Skalára amazonská - Pterophyllum scalare 10 ks darovány
Neonka červená 30 ks
Krunýřovec jednopruhý 6 ks
Rostlinky v akváriu:
Micranthemum micranthemoides - Polokvětka drobná
Hemianthis callitrichoides
Echinodorus tenellus - Šípatkovec jemný, momentálně odstraněn
Rotala rotundifolia Green - Kolovka indická
Ludvigia repens - Zakulacenka plazivá



Skladba rostlin se bude měnit podle toho čemu se bude dařit, a samozřejmě co se mě bude líbit.
Bližší popis akvária:
Akvárium bylo založeno během měsíce řína 2008. Hlavní účel tohoto akvarka je okrasný a relaxační. Taky jsem si konečně splnil svůj dlouholetý sen o alespoň trochu větším akváriu. Převažovat by měly prosperující rostliny, ryby spíše menší, hejnovité. Nádrž je vyrobena u fy Farda v Odrách. Všechno ostatní včetně krytu z masivního buku,podstavce,fitrace, elektro a vodoinstalace, je vlastní výroba. Umístění je na železobetonové desce, zakotvené pouze ve zdech. Cílem tohoto bylo originální zakomponování do interieru, protože je to jedna z nejdůležitějších součástí obytného prostoru. Veškerá technika je umístěna ve výklenku za akváriem, a zakrytována. Zde je také přívod vody, odpad a otvory do kotelny která se nachází pod, pro případ dalších možných instalací.

Osvětlení:
Osvětlení jsem volil klasické zářivkové T8 s tlumivkami a startéry, proto že s tím mám nějaké zkušenosti, a také vzhledem k nižším pořizovacím nákladům. Také jsem chtěl dosáhnout co nejmenší výšky krytu akvária. Tlumivky jsou umístěny za akváriem a v případě potřeby se dají použít k jeho vytápění
Nově tlumivky vyměněny za předřadníky značky Helvar.
Trubice jsou namontovány v pěti řadách. V jedné řadě je jedna 120cm a jedna 60cm trubice, aby bylo dosaženo osvětlení celé délky . Každá řada se dá zapínat a vypínat zvlášť.
Použity trubice Philips
S těmito trubicemi mám velmi dobré zkušenosti a hlavně jsou dostupné.
865 3x 36W
3x 18W
830 2x 36W
2x 18W
Celkový výkon 270W vzhledem k výšce nádrže dostačující.
V současné době svítí 3 řady, tj. 162W, 12 hodin od 10.00 do 22.00 hod.

Filtrace:
Filtraci zajišťuje pětikomorový biofiltr o rozměrech 60x55x20cm o obsahu 66L. Jako filtrační hmota 30L biomolitan o hrubosti 10, 20, 30. V poslední komoře vlepena vodorovná přepážka, pod kterou je umístěn jemný molitan. Takto vznikla malá komota do které je přiváděn CO2. Proházející voda jej strhává a přes molitan rozpouští. Účinnost zdá se dobrá, PH se pohybuje od 6,6 do 6,8. Jako čerpadlo použita čerpací hlava Atman 2.
Protože jsem v minulosti měl stále problémy s čistotou hladiny, a nechce se mě stále sbírat vyplavané nebo ostříhané rostliny po celé nádrži, zvolil jsem přívod do filtru přepadem. V rohu nádrže je vlepena přepážka, která je částečně vyplněna hrubým molitanem. V zadní stěně akva v levé spodní části je vyvrtáný otvor, taktéž v nasávací komoře fitru naproti, propojeno silikonovou hadicí o průměru asi 3cm. Jelikož filtr je za nádrží, rozdíl hladin je jen asi 2cm, a to jak v přepadové komoře,tak ve filtru. Pro případ že by se v budoucnu přidával okruh se sáním ode dna, je v přepážce vyvrtán otvor, který je momentálně zaslepený. Vývod je zakončený svislou rozstřikovácí rampou, která je černá a neruší.

CO2:
Starý šestikilový hasičák, umístěný v kotelně pod, starší redukční ventil ze svářecí techniky, el.magnetický a jehlový ventil. Vývod do fitru posaný ve filtraci.

Bez topení, teplota okolo 26-28 stupňů. Možnost instalace topítka do filtru v případě potřeby.

Voda vodovodní z nádrže Stanovnice, vynikající kvality.

CT 8
UT 5
PH 6,6-6,8
No2 0
No3 0
Fe 0
P 0

Dekorace:
Zadní a levá boční stěna je polepena matnou černou samolepící folií, a to zevnitř akvária. Tímto se eliminují veškeré odlesky rostlin a zařízení, takže je opravdu černá. Po negativní zkušenosti porůstání folie přisedlou řasou bylo nakonec pozadí zhotoveno z černé matné plastové desky Vekaplan SF, která je opět umístěna zevnitř akvaria, a dá se velmi jednoduše vyjmout a očistit. Více v deníku.
Dno sestává z dvou vrstev čistě praného říčního křemičitého písku o zrnitosti 2-4 a 1-2mm.
Použil jsem větší množství pískovcových kamenů, sezbíraných v okolních lesích. Sbírání kamenů do akvarka je taková moje úchylka, a kdybych je všechny chtěl použít, musel bych zatopit celý obývák.

V současné době kameny na zahrádce a čekání na nápad.

Hnojení:
6 ml PMDD, 4 ml KNO3+KH2PO4

Dostat akvarko do podoby jakou bych si představoval dá ještě hodně práce, ale protože mě to dost baví, tak se na to těším.
Další fotografie akvária:
koberec
koberec
(vloženo 3.3.2010)
ještě zleva
ještě zleva
(vloženo 3.3.2010)
trochu z boku
trochu z boku
(vloženo 23.6.2009)
celé
celé
(vloženo 27.5.2009)
čelní pohled
čelní pohled
(vloženo 16.2.2009)
boční pohled
boční pohled
(vloženo 16.2.2009)
s hladinou
s hladinou
(vloženo 4.3.2009)
s bicolorem
s bicolorem
(vloženo 4.3.2009)
celkový
celkový
(vloženo 17.2.2009)
celkový
celkový
(vloženo 17.2.2009)
Prezentace je oblíbena u:
Tuto prezentaci si mezi oblíbené zařadilo 157 registrovaných návštěvníků.
Další moje prezentace:
moje zahrádka  (id: 3223)
Hlavní obrázek akvária
v interiéru
(vloženo 3.3.2010)
Nejnovější video
Zobrazit video
Další obrázky akvária
z boku
(vloženo 6.2.2015)
pár kamínků
(vloženo 3.2.2015)
bez kamínků
(vloženo 20.1.2014)
čelní
(vloženo 20.1.2014)
klasika
(vloženo 14.8.2013)
provizorka
(vloženo 23.11.2011)
čelní pohled
(vloženo 3.3.2010)
boční pohled
(vloženo 3.3.2010)
celé
(vloženo 3.3.2010)
ještě zprava
(vloženo 3.3.2010)
zleva
(vloženo 3.3.2010)
 
Celý deník naleznete na záložce:  Deník
Poslední 3 záznamy v deníku:
8.11.2010(vloženo 20.11.2011)
tak trochu provizorní stav před větší změnou
8.11.2010(vloženo 20.11.2011)
ještě trochu z boku
20.11.2011(vloženo 20.1.2014)
když není čas
 
Seznam všech komentářů najdete na záložce:  Komentáře
Posledních 10 komentářů k akváriu:
ruda  (id: 3065   Prodigy  
 kategorie velká akvária, objem 480 litrů 
 Prezentace je ARCHIVOVÁNA 
 nebyla aktualizována déle jak půl roku!  ) 23.12.2011 20:45
zdravím Břéťo a přeju příjemné prožití svátků vánočních

btw:akvo jednoduché a pěkné,možná trochu nudné,ale to nahradí krásné ryby.ani kameny,tvá vášeň není nikde vidět...
brgul  (id: 7015   prales  
 kategorie velká akvária, objem 504 litrů 
 Prezentace je ARCHIVOVÁNA  palouček  
 kategorie velká akvária, objem 600 litrů 
 Prezentace je ARCHIVOVÁNA 
 nebyla aktualizována déle jak půl roku!  Brčálník  
 kategorie malá akvária, objem 54 litrů 
 Prezentace je ARCHIVOVÁNA 
 nebyla aktualizována déle jak půl roku!  ) 10.2.2012 18:39
Ten vyšší koberec ale nevypadá vůbec špatně,umístit do něho pořádný trs Rotaly wallichii by mohlo vypadat dobře
frenky  (id: 10450 ) 14.10.2012 22:02
Neni skoda,takove akva dat do archivu.Jasna osma,skoda (hodnocení 8)
miro m  (id: 10797   moje tercovce  
 kategorie velká akvária, objem 487 litrů 
 Prezentace je ARCHIVOVÁNA  moje tercovce2  
 kategorie velká akvária, objem 770 litrů 
 Prezentace je ARCHIVOVÁNA  ) 10.11.2012 10:54
aj ked je v archive zas za 8. (hodnocení 8)
brgul  (id: 7015   prales  
 kategorie velká akvária, objem 504 litrů 
 Prezentace je ARCHIVOVÁNA  palouček  
 kategorie velká akvária, objem 600 litrů 
 Prezentace je ARCHIVOVÁNA 
 nebyla aktualizována déle jak půl roku!  Brčálník  
 kategorie malá akvária, objem 54 litrů 
 Prezentace je ARCHIVOVÁNA 
 nebyla aktualizována déle jak půl roku!  ) 26.1.2014 18:15
No koukám že jsi aktivní,to mě těší,tak už konečně vylez z toho archivu! Akvárko vypadá moc dobře
bagio7  (id: 6804   Aquaplant  
 kategorie velká akvária, objem 200 litrů 
 Prezentace je ARCHIVOVÁNA  Xingu  
 kategorie velká akvária, objem 450 litrů 
 Prezentace je ARCHIVOVÁNA  Aquaplant II  
 kategorie velká akvária, objem 450 litrů 
 Prezentace je ARCHIVOVÁNA 
 nebyla aktualizována déle jak půl roku!  ) 8.2.2015 7:23
Ahój, ty šutry a jejih rozmístení lahodí mému oku. Copak je to za kamínky? "o)
kopec  (id: 6708   moje zahrádka  
 kategorie velká akvária, objem 222 litrů 
 Prezentace je ARCHIVOVÁNA  nová zahrádka  
 kategorie velká akvária, objem 550 litrů 
 Prezentace je ARCHIVOVÁNA  ) odpověď pro bagio7 8.2.2015 22:01
Ahoj, kamínky jsou samosběr, a už se dlouho válely bez užitku, no tak jsem je tam nacpal.
brgul  (id: 7015   prales  
 kategorie velká akvária, objem 504 litrů 
 Prezentace je ARCHIVOVÁNA  palouček  
 kategorie velká akvária, objem 600 litrů 
 Prezentace je ARCHIVOVÁNA 
 nebyla aktualizována déle jak půl roku!  Brčálník  
 kategorie malá akvária, objem 54 litrů 
 Prezentace je ARCHIVOVÁNA 
 nebyla aktualizována déle jak půl roku!  ) 10.2.2015 20:45
Moc dobrý,pěkný video,akva vypadá parádně,no u tebe standart
kopec  (id: 6708   moje zahrádka  
 kategorie velká akvária, objem 222 litrů 
 Prezentace je ARCHIVOVÁNA  nová zahrádka  
 kategorie velká akvária, objem 550 litrů 
 Prezentace je ARCHIVOVÁNA  ) odpověď pro brgul 11.2.2015 22:54
Dík, akvarko mě dělá docela radost, přestože se tomu až tak nevěnuju jak bych chtěl. Tento styl je pro lenochy, semtam stříhneš dno a máš pokoj. Video jsem dal protože to nemůžu nějak reálné nafotit
TomV  (id: 3582   Wild  
 kategorie velká akvária, objem 360 litrů  ) 11.6.2015 9:43
Tady se vždycky pokochám..zelená uklidňuje (hodnocení 8)
Nové komentáře k akváriu přidávat mohou jen přihlášení uživatelé
Nápověda   Mapa   Statistika   Foto   Archiv   Seznam   |<   <<   >>   >|